Víz a kertben

Sokak számára a kert csak vizes elemekkel kiegészítve teljes. Ez tökéletesen érthető, hiszen a víz ősi energiája nélkül élet sem lehetne, természetes hát, hogy erős a vonzódásunk hozzá. Vannak, akik a robajló hullámzást szeretik, mások a halkan csörgedező patakot vagy a frissítő csendes nyári záport. Azt mindenesetre elmondhatjuk, hogy a víz látványa, hangja nyugtató hatással van rohanó világunkban gyakran felborzolt idegeinkre. 

Miért is kéne hát várnunk arra az egy-két hét szabadságra, amit vízparton tölthetünk, mikor a saját kertünkben is élvezhetjük ugyanezt?

Medence, tó

Keveseknek adatik meg, hogy természetes tó terüljön el a kertjén belül. Ám kisebb-nagyobb dísztavat szinte bárhol kialakíthatunk, ami szakszerű tervezés és kivitelezés mellett belesimul környezetébe és évtizedeken át okoz örömet tulajdonosának.

Víz a kertben 1

A díszmedencék jól mutatnak modern, minimalista környezetben, de helyük lehet a városi és a családi kertekben is. Kis szökőkúttal kombinálva ez is ideális élőhelye lehet a halaknak.

Víz a kertben 2

Fürdőtó

Ezeknél sokrétűbb megoldás a fürdőtó, ami szemet gyönyörködtető látványán túl valódi, kézzelfogható élménnyel is szolgál, hiszen kifejezett fürdésre, úszásra épült, de télen akár korcsolyázhatunk is jegén.

Víz a kertben 3

Fürdőtavainkról itt olvashat még többet »

Patak

Természetes hatású patak része lehet sziklakertünknek vagy fákkal beültetett kertrészünknek. Építése előtt meríthetünk ihletet a vadonban csörgedező vízfolyásokból.

Víz a kertben 4

Vízesés, zuhogó

A függőlegesen lezúduló víz látványának, hangjának csodálatos, különleges ereje van.  Mesterségesen kialakítva is rengeteg formát, hatást hozhatunk létre. Ám ennek építéséhez feltétlenül szakemberhez kell fordulni, hiszen nagyon összetett, sokrétű feladatról van szó.

Víz a kertben 5

Szökőkút, vízköpő, csobogó

Évszázadok óta az emberek lenyűgözésének egyik eszköze volt a látványos, esetenként monumentális méretű szökőkutak építése, ami jelentős építészeti, mérnöki munkát jelentett. Manapság már nem a gravitáció, hanem elektromos áram működteti a szivattyúkat, amik a vizet mozgatják.  Ugyanakkor a megfelelő szivattyú kiválasztását és szakszerű beüzemelését ugyancsak érdemes szakemberre bízni, hogy a végeredmény valóban az elvárt legyen.

Kisebb léptékben, apróbb kertekben, de akár még balkonon is elhelyezhető egy ízlésesen kiválasztott kisebb csobogó.

Víz a kertben 6