Vadvirágos rétek

Mint tudjuk a gyönyörű gyep fenntartása rengeteg munkát és pénzt igényel. Ennek kiváltására kínálnak remek alternatívát a vadvirágos magkeverékek.

Egy nagy kert esetén remek párosítás lehet, hogy ha a házhoz közeli, intenzívebben használt részre öntözött díszgyepet telepítünk, a távolabbi, ritkábban használt részeket pedig beültetjük gyümölcsfákkal, bokrokkal és közötte vadvirágos rét keveréket vetünk. A vadvirágos rét keverék sokféle virágmagból áll össze. Magasság és színösszetétel tekintetében változatos összeállításokból válogathatunk.

2013 tavast (57)

A rétnek két virágzási periódusa van, egy május közepétől június közepéig és egy augusztus közepétől szeptember közepéig. Mindkét virágzás után 10 cm-es tarlóra kell vágni a területet.

Előnyei, hogy virágzáskor nagy esztétikai élményt nyújt, fenntartási költsége alacsony, biodiverz, így rengeteg apró élőlénynek ad élőhelyet.

Hátrányai, hogy általában csak a vetést követő évben jön elő, 3-5 év múlva elkezd átalakulni az összetétele és egyre több faj jön be a helyi faunából. Különböző termőhelyeken és mikroklimatikus viszonyok között különbözőképpen viselkedik. A június közepi kaszálást követően augusztusig kicsi a díszítő értéke.

2013 tavast (58)

Gyeptelepítéssel, gyepgondozással kapcsolatos további cikkeink:

Gyeptelepítés

Gyepszegélyek

Árnyéki gyepfelületek

Hogyan védjük meg gyepfelületeinket a vakondtól?