Pillangók kertje

Az, hogy kertünkben igazán jól érezzük-e magunkat, nem csak a beültetett növényeken múlik, hanem azon is, milyen más élőlényekkel osztozunk még rajtuk. Vannak nem kívánatos látogatók is, de vannak, akiket szívesen látunk.

A pillangóknak mindannyian örülni szoktunk, hiszen látványuk, vidám táncuk igazán szívmelengető. Csalogassuk hát be őket udvarunkba!

Nem különösebben nehéz feladat kertünket a lepkék által kedvelt hellyé tenni. Csupán kedvenc virágaikból kell beültetnünk néhány nagyobb foltot kertünk napsütötte, meleg, védett részére. Az a legjobb, ha egész nyáron és kora ősszel folyamatosan találnak maguknak nektárt, így szívesen beköltöznek majd hozzánk.

pillangók kertje 1

Legkedveltebb növényeik közé tartozik például a nyári orgona, a levendula, a mályva, a macskamenta, az őszirózsák, a lángvirág, a zsálya, a hortenzia, a hibiszkusz, de az illatos gyógy- és fűszernövények virágait is szívesen látogatják, például a mentát, a citromfüvet, a kakukkfüvet.

A lepkék petéiket azonban nem ezekre a növényekre rakják le, hanem ami a kikelő hernyóknak táplálékul szolgál majd. Ezért jó, ha a kert eldugottabb részén hagyunk nőni néhány bokor csalánt, bojtorjánt, szarvaskerepet. Így biztosíthatjuk pillangós kertünkbe az utánpótlást és évről évre gyönyörködhetünk e tarka rovarokban.

 pillangók kertje 2