Őszi teendők a kertben

A nyár elmúltával még mindig van mit tennünk kertünkben, hogy jövőre is teljes pompájában gyönyörködhessünk benne. Most még van időnk kényelmesen elvégezni minden előttünk álló feladatot.

őszi teendők a kertben 1

November elejéig ültessük el a tavaszi hagymás növényeket, hogy jövőre is gyönyörködhessünk a jácintok, nárciszok, tulipánok és egyéb hagymások szépségében.

A szobanövényeket és a mediterrán dísznövényeket vigyük be védett helyre. Utóbbiakat tegyük fagymentes, világos helyre, csökkentsük le a locsolást és hagyjuk el a tápoldatozást is. A hajtásokat vágjuk vissza, így kevesebb vizet párologtatnak a növények.

Tisztítsuk ki a tavat, érdemes fölé védőhálót kifeszíteni, azokat a növényeket, amelyek számára nem elég mély a víz a teleltetéshez, szintén vigyük védett, fagymentes helyre.

őszi teendők a kertben 2

A többéves gyepek talaja megtömődött, helyenként a gyomok, a mohák is elszaporodtak benne és az értékes pázsitfüvek tápanyaghiányban szenvednek. Ezért most fontos feladat a talaj fellazítása. Erre a célra kiváló eszközök állnak rendelkezésre, amelyek éles kései meghasogatják a földet, kihúzzák a mohát és a gyomokat. Ezután kerül sor a gyep trágyázására.

A kiürült ágyásokba, most vethetjük el a retket, a metélőhagymát, és ha az idő engedi a madársalátát és a spenótot is. Duggassuk el a fokhagymát. 

Az üresen maradt ágyásokba vessünk fehér mustármagot, majd mikor kb. 10 cm-es a növény, forgassuk a talajba, így kiváló zöldtrágyához jutunk. Vagy ássuk fel a kiürült kertrészeket és forgassunk a talajba istálló trágyát. 

Szedjük le a gyümölcsöket, takarítsuk be a zöldségeket és a fűszernövényeket. Tároljuk száraz, jól szellőző helyen azokat.

őszi teendők a kertben 3

Ez az időszak ideális fák és cserjék ültetésére. Ám a fagyok közeledtével gondoskodjunk a fiatal növények védelméről!

 A rózsákat vágjuk vissza, és a tövét takarjuk be télire fenyőkéreggel vagy falevéllel. Ne feledkezzünk meg itt sem a növényvédelemről.

Az elnyílt, elszáradt egynyári virágokat szedjük ki, aprítsuk fel, adjuk a komposzthoz. Az évelőket, díszfüveket vágjuk vissza, de hagyhatunk is belőlük párat, hiszen a zúzmarás kert díszei lehetnek majd. Szedjünk össze minden faágat és levelet, aprítsuk, komposztáljuk. Az ágyásokat ássuk fel és gereblyézzük el, a szerszámokat és a fűnyírót tisztítsuk meg és tegyük a helyére.

A lomblevelű örökzöldeket – pl. babérmeggy – árnyékoljuk le, hogy a téli kiszáradást megelőzzük. Az öntözést szeptember végétől csökkentsük le, ezzel is megelőzve a friss hajtások elfagyását.

őszi teendők a kertben 4