Legújabb irányzatok a kertépítésben

Újságírók gyakran teszik fel nekem a kérdést, hogy melyek az adott év kertépítési trendjei, mely színek divatosak idén. Sajnos le kell lomboznom őket. A kertépítésben szerencsére nem változnak olyan gyorsan a trendek, mint a divatban. Természetesen itt is vannak új irányzatok, de ezek sokkal lassabban kerülnek be a köztudatba és tovább meg is maradnak, úgy gondolom ez így is van rendjén.

Az új trendek elsősorban Nyugat-Európából érkeznek hazánkba.  Az első fontos dolog, amit megemlítenék, egy újfajta gondolkodásmód, mely szerint a kert nemcsak egy díszlet a ház körül, amit csak a leggazdagabbak engedhetnek meg maguknak. A kert nappalink folytatása, mindennapjaink része, fontos tér a munka utáni kikapcsolódásunkhoz, feltöltődésünkhöz.

trendek_

Felértékelődnek a funkciók és a fenntarthatóság. Az emberek minél több időt szeretnének a kertben pihenéssel tölteni, nagyon fontossá vált, hogy kertjeik fenntartása minél egyszerűbb, gyorsan elvégezhető legyen.

Az évelő virágok alkalmazása hazánkban is hatalmas fejlődésnek indult az elmúlt néhány évben. Vége a „tujasövény-gyep” kertek korszakának. A legújabb külföldi irányzatok természetközeli, színpompás évelő virág-cserje ágyások létrehozását célozzák meg. A mintát a természetben található legcsodálatosabb növénytársulások kombinációja adja.

Hódítanak a vadvirágos rétek, melyek a nagy kerttel rendelkezők számára nyújtanak izgalmas, költséghatékony megoldást. Ma már többféle, akár 60-80 különböző vadvirág magját is tartalmazó típus közül választhatjuk ki az elképzelésünknek megfelelő magasságú és színösszetételű magkeveréket.

 

Egyre nagyobb az igény a díszkert tulajdonosok körében a már-már elfeledett haszonkertekre. Kit ne töltene el örömmel, ha a vasárnapi reggelihez saját kis kertjéből szakíthatná le a paradicsomot, vagy ha a gyerekek epret, málnát nassolhatnának a kertben?

Persze nem arról van szó, hogy feltörnénk a gyepeket és 30-40 m2-es zöldségeskertet hoznánk létre a kert közepén. Forma és ötletgazdag kiemelt ágyásokat ajánlhatunk megrendelőinknek, melyben a haszonnövények gondozása egyszerű, nem rabol el túl sokat szabadidejükből, esztétikusan beilleszthető egy tájképi vagy akár egy minimál stílusú kertbe is. Mindemellett számos zöldség, fűszernövény sikeresen termeszthető bennük.