Hogyan készül a kertterv?

Egy kert megtervezése összetett, több lépésből álló folyamat. A megrendelőnk igényeit, a kerttől megkövetelt funkciókat hangoljuk össze a hely adottságaival, mint például a kert fekvése, a környező táj megjelenése, a ház stílusa. A lényeg, hogy egy olyan terv legyen a végeredmény, mely megfelel a tulajdonos elvárásainak, a szakmai követelményeknek, esztétikus és viszonylag könnyű fenntartani.

Első lépésként szükség van egy pontos felmérésre, a telek, a ház, egyéb elemek helyzetének, adottságainak leírására. Ha a terepadottságok megkövetelik, geodéziai felmérést is kell készíteni, hisz a támfalak, lépcsők, rézsűk csak így tervezhetőek. Egyúttal számba vesszük a már meglévő növényállományt, az értékes növényeket a későbbiekben beépítjük a tervekbe.

Az irodában a felmért adatokból egy helyszínrajzot készítünk, melyre első lépésben egy funkcióábrát állítunk össze, felosztjuk a kertet a betöltendő funkciók szerint. Ennek alapján megrajzoljuk a kert koncepcióját, melyen jól látszik a kert vonalvezetése, a növények helye és a főbb funkcionális elemek, pl. sütögető, játszórész, homokozó, szaletli, pergola, stb. Ha több jónak ígérkező ötletünk is van, akkor két-három koncepciótervet készítünk, melyből a megrendelő ki tudja választani a neki leginkább tetszőt.

Az első egyeztetésen átbeszéljük a koncepciókat, ezután végrehajtjuk a megrendelő által kért módosításokat és elkezdjük részleteiben, aprólékosan haladva kidolgozni a tervet. Elsőként a kert fókuszpontjait határozzuk meg, amik lehetnek szoliter növények, szobrok, vízjáték és egyéb hangsúlyos elemek. Ez után a nagyobb cserjéket helyezzük el, végül az évelőket és kisebb bokrokat. Helyükre kerülnek a burkolatok, megjelennek a térszintek, így kialakul a kert szerkezete. Ekkor már közel járunk a végleges kerttervhez.

A növénykiültetési tervet ismét egyeztetjük, majd véglegesítjük a kert tulajdonosával. Összeállítjuk a teljes tervdokumentációt.

A tervdokumentáció több más tervet és részletrajzot is tartalmaz a fentieken túl:

A tervdokumentáció alapján részletes anyagkiírást tudunk készíteni, mely az árajánlat alapja.

Külön kérésre készítünk látványterveket, rövid videókat is a megtervezett kertről. Ezek alapján a megrendelő könnyebben el tudja képzelni hogy fog kinézni kertje, jobban átlátja a tereket és az arányokat.

Terveinket digitális formában adjuk át ügyfeleinknek.